FOTOINZERTVOLBA LYŽÍFÓRUMANTICARVINGFOTO-VIDEO
www.carv.cz
 
 
  
E-SHOP Osobní odběr SKIcentrum BRNOKurz FUNCARVINGURYCHLOKURZY carvinguTESTcentrum LUSTI

Jak na Krym?

Slovanství.cz

Slovanská kultura.cz

Čtení >>
OstatníTechnika jízdyOstatní
komu:      Jára a všichni 18.01.2004 
předmět: ANTICARVING 01:49:33 
zpráva: Ahoj Járo a všichni!
Znovu jsem si přečetl a to důkladně Danovu kritiku knihy Carving. Pokud ji někde v obchodě potkám, snad si ji koupím, abych měl opravdu jasno. Vybral jsem jen Danem uváděné citace z knihy, a pokud tam opravdu jsou, tak se Danově reakci zas tak moc nedivím. :
1) "Předmluva končí nabádáním k vertikálnímu pohybu a varování před čistým navazováním řezaného oblouku."
Od tohoto názoru jsi i ty už dávno odešel. Odlehčí-li začínající lyžař při přechodu z oblouku do oblouku lyže, s největší pravděpodobností přejde do smyku. Největší i tebou uváděná výhoda carvingu je zahájení oblouku na zatížené lyži.
2) "Doporučit v knize s názvem "Carving" začátečníkům "lyže s nepříliš výrazným vykrojením" (kapitola Sjezdová průprava) to už je opravdu síla!"
Že je toto blbost snad uznáš také. Pro začátek je nejvhodnější radius okolo 12m. Na takových lyžích je samozatáčivý efekt dostatečně výrazný a každý ho musí poznat ihned.
3)"Příkladně jízda po vnitřní lyži. Ta je autorovi opravdu trnem v oku (není divu) a téměř v každé kapitole nás před ní varuje."
Pokud by tím autor myslel opravdu jízdu jen po vnitřní lyži, tak by to bylo pro běžný carving v pořádku, ale protože začátečník těžko pojede jen po vnitřní, tak se obávám, že tím myslí jakékoli zatížení vnitřní lyže a to i 50/50, nebo 40/60, což je při carvingu běžné a žádoucí.
4)"Ke carvingovým obloukům se postupně "prolyžujeme""
Tak to je opravdu nejhorší způsob, jak se carving naučit. Carving a klasika se opravdu velmi liší. To co je v carvingu žádoucí, tj. zatížení vnitřní lyže a její zaříznutí v průběhu celého oblouku, to se při smýkané technice nesmí v žádném případě přihodit, jinak následuje pád. Proto dojít přes smýkaný oblouk ke carvingu je opravdu dost obtížné a hlavně nelogické. Já jsem na svých funcarverech jel řezaný oblouk opravdu od první jízdy, i když to byla jen zvětšující se vlnovka, ale ihned jsem cítil rozdíl mezi řezaným a smýkaným obloukem. U mého syna to probíhalo stejně, jen až od druhé jízdy. Po ty první smýkané jsem ho musel seřvat, aby přestal těma patkama smýkat. Potom už oblouky řezal zcela v pohodě sám.
V těchto čtyřech bodech musím souhlasit s Danem, že to jsou bludy, jak vypadá zbytek knihy nevím, ale asi o carvingu moc nebude. Mohl to napsat jemněji, ale asi ho to vytočilo.
S pozdravem Mirek...
Autor: Mirek

Povinná je pouze kolonka Jméno. Ostatní kolonky jsou nepovinné - vyplň (vyznač) jen co chceš
Předmět (komu)
Text
Jméno *
E-mail
Web, firma, oddíl ...
Kopie tvé odpovědi bude zaslána emailem autorovi příspěvku
Zadejte číslici 5 (ochrana proti nevyžádané poště)
Kopie odpovědí mi zasílejte na výše uvedený email         
     Přidat  k oblíbeným položkám        Poslat  emailem odkaz na tuto stránku