FOTOINZERTVOLBA LYŽÍFÓRUMANTICARVINGFOTO-VIDEO
www.carv.cz
 
 
  
E-SHOP Osobní odběr SKIcentrum BRNOKurz FUNCARVINGURYCHLOKURZY carvinguTESTcentrum LUSTI

Jak na Krym?

Slovanství.cz

Slovanská kultura.cz

Čtení >>    Přidat zprávu do stejných rubrik >>
Ostatní
skupina:   středisko:  
komu:      Všem 23.11.2003 
předmět: RACE-FUN-ZÁKLADNÍ Carving 04:16:33 
zpráva: IDEÁLEM VŠECH FOREM CARVINGU je vyříznout oblouk bez smyku a k tomuto ideálu se každý carvrující lyžař chce conejvíc přiblížit. Vyžaduje to zvládnout řadu obtížných pohybových dovedností- především „vedení lyží povnitřních hranách“ v nelehké formě - BEZ SMYKU. FUN Carvingové oblouky na vnitřní lyži, malíkové hraně ploskya s rotací potom vyžadují vynikající zvládnutí dynamické rovnováhy - navíc v tomto labilním postoji. To všezačátečník ve fázi generalizace(hrubé neobratné pohyby..) nezvládá. ZÁKLADNÍ forma carvingu tedy doporučujesymetrické rozložení váhy na obě lyže v základní šíři stopy(=výrazné zvýšení stability) a odklon trupu (=lyželze i při menších rychlostech postavit více na hrany). V ZÁKLADNÍM carvigu je pluh a smyk chybou, vyučujemeproto na mírném svahu odpovídajícím schopnostem začátečníka a na moderních lyžích jej za 1-3 dny přesvlnovku a průpravná cvičení naučíme ZÁKLADNÍ CARVINGOVÝ OBLOUK. Poté přecházíme na prudší svah ke CARVINGOVÝMOBLOUKŮM s většími odstředivými silami a pro ty, kteří chtějí potom k ještě obtížnějším FUN CARVINGOVÝMobloukům na vnitřní lyži….Ti, co chtějí do volného terénu-na extrémní ledové svahy či do mokrého „hlubasu“ senaopak učí tu „STAROU“ techniku. Základní osou VÝUKY je však CARVING a že tomu tak mnohde není je smutnápovídka.
Autor: JáraP Odpovědět ve fóru >>
skupina:   středisko:  
komu:      JáraP 23.11.2003 
předmět: Re: RACE-FUN-ZÁKLADNÍ Carving 21:12:11 
zpráva: Vážený pane Pluskal,
Pevně věřím, že Vaše příspěvky zůstanou zachovány pro příští generace, aby našinásledovníci viděli, že to nebylo jednoduché... Nemá cenu s Vámi odborně diskutovat, potřebujete jenom ještěnějaký čas. Každému soudnému človíčkovi je jasné, že univerzální lyžařská technika již mnoho let neexistuje /tak jako neexistuje univerzální lyže - s čímž se zřejmě SNOW nemůže smířit../. Tento web se věnujenejpokrokovější lyžařské technice - novému lyžařskému stylu - ať se Vám to líbí nebo ne - carvingu. Tatotechnika má ideální využití při kvalitních vnějších podmínkách. To jsou podmínky,které zajímají většinulyžařů, proto chtějí carving zvládnout. A chtějí ho zvládnout co nejjednodušším a nejrychlejším způsobem.Nechci rozebírat Vaše metodické kotrmelce - jak jsem uvedl potřebujete jenom čas a hodně,hodně, hodně jezdit,pak zístáte argumenty k diskusi s FTVS. Mnoho zdaru / a vlnovku určitě vynechte - je to opravdu velmi těžkécvičení i pro experty / Vaší práci
Autor: cuny Odpovědět ve fóru >>
skupina:   středisko:  
komu:      cuny 23.11.2003 
předmět: Re: Re: RACE-FUN-ZÁKLADNÍ Carving 23:49:47 
zpráva: Ach jo... fakt odborný argument, to teda koukám :(((. Pevně doufám, že alespoň webmaster, Dan, Krajíc čiHermínka se pochlapí a přestanou s tímhle tónem. Ono je to složité, přečíst knížku a skripta a dát k tomuodborné připomínky, že? Taky je to trochu riziko, co napíšeš, to se dá oponovat a když napíšeš nesmysl, tak tonebude příjemná oponentura. Snazší je vést obecné kecy, jako: „Nemá cenu diskutovat...“, „Nebudu rozebíratvaše odborné kotrmelce..“. Půjčím si něco od Dana: Marxisticko-leninské kecy. Za celou tuhle debatu jsem odnikoho z vás neviděl náznak jediného odborného argumentu. Ještě chvíli zkusím počkat, zda z téhle skupinyalespoň někdo něco nedá dohromady. Jestli má tohle fórum sloužit jako web lokální skupinky, která se navzájemujišťuje jaké jsou hvězdy a zachránci českého a světového carvingu-potom jsem tu omylem. Naše učební textyjsou na našem webu, to, co jsem vám napsal je v nich podrobně, odborně a seriozně zdůvodněno. Nemáme patent nachytrost a tak každou odbornou připomínku vítáme, jsme ochotní o ní seriozně diskutovat a texty upravit. Stěmi, co místo odborných argumentů vykřikují obecná politická prohlášení nemá smysl ztrácet čas. Znovu tozopakuji: „NADŠENÝ DILETANT“ je stejně škodlivý jako „AROGANTNÍ AKADEMIK“. Akademici z FTVS taky slíbili, žesvůj tragický „bublifuk“ do týdne odborně zdůvodní-tři týdny a nic.Tak uvidíme, jestli nějaké odbornéargumenty máte alespoň vy.
Autor: JáraP Odpovědět ve fóru >>
skupina:   středisko:  
komu:      JáraP 24.11.2003 
předmět: Re: Re: Re: RACE-FUN-ZÁKLADNÍ Carving 10:53:27 
zpráva: Nemyslel jsem ta tak jak jsi to pochopil, ale nevadí. Chtěl bych aby jsi posun v myšlení dosáhl sám na základěpozorování svých vlastních nohou, své vlastní jízdy atd.. Ale alespoň něčím začnu. Nebudu to absolutněservírovat, dám ti prostor k vlastnímu uvažování.
1. Píšeš o odklonu trupu při carvingu. Vynechám závodnítechniku, kterou považuji za samostatnou část. Nakresli si lyžaře v carvingovém oblouku, vyznač těžiště, doplňodtředivou a tíhovou sílu a nakresli výsledný vektor těchto sil. Pak udělej ještě jednou to samé s lyžařem sodklonem trupu a napiš mi jestli tě něco napadlo.
Máme jeden konkrétní problém a jsem opravdu zvědavjestli se na výsledku shodneme. Potenciál bych u tebe viděl...
Autor: cuny Odpovědět ve fóru >>
skupina:   středisko:  
komu:      cuny a svět C 24.11.2003 
předmět: Re: Re: Re: Re: RACE-FUN-ZÁKLADNÍ Carving 13:28:40 
zpráva: No, konečně...Je to sice stále hodě blazeovaný tón, ale díky za důvěru ;). Víš cuny, fyziku jsem studoval, biomechaniku přednáším na školeních profesionálních lyž. pedagogů a v našich učebních textech jsem jí věnoval 20 stránek-takže to zvládnu z hlavy.
Při carvingu potřebuješ mít lyže dostatečně na hranách. Na mírném svahu, vhodném pro začátečníky to je problém. Odklon trupu lyžaři při stejné odstředivé síle umožní postavit lyže víc na hrany, než při vklonění. Taky má lyžař při odklonu trupu podstatně větší rezervu v korekci dynamické rovnováhy, stejně jako při rovnoměrném rozložení váhy mezi obě lyže(podrobněji viz str.30 a dále učebních textů). Prostě mírný odklon trupu a symetrické rozdělení váhy mezi obě lyže je pro začátečníka a mírně pokročilého lyžaře jednoznačně přínosem jak ve stabilitě, tak v hranění.
Ale rozhodl jsem se jít na to jinak a už jsem k tomu měl napsány příspěvky, když jsem našel ten Tvůj. To, co je v nich napsáno, je podrobně zdůvodněno ve statích biomechanika a pedagogika v učebních textech které najdete na www.skiplus.cz , takže pokud bude někdo tápat, tyto kapitoly snadno najde a já se na ně budu pouze odvolávat. Takže: k první otázce jsi odpověď dostal rychle a já doufám, že i na můj návrh sdělit co konkrétně je špatně na našich popisech oblouků (které vám vzápětí posílám) zareaguješ ty i ostaní stejně rychle a seriozně. Čau Jára...
Autor: JáraP Odpovědět ve fóru >>
     Přidat  k oblíbeným položkám        Poslat  emailem odkaz na tuto stránku