FOTOINZERTVOLBA LYŽÍFÓRUMANTICARVINGFOTO-VIDEO
www.carv.cz
 
 
  
E-SHOP Osobní odběr SKIcentrum BRNOKurz FUNCARVINGURYCHLOKURZY carvinguTESTcentrum LUSTI

Jak na Krym?

Slovanství.cz

Slovanská kultura.cz

Čtení >>
OstatníTechnika jízdy
komu:       04.12.2003 
předmět: Obrana vnitřní nohy 21:44:06 
zpráva: Nejsem lyžařský instruktor ani žádný superlyžař, přesto se musím vyjádřit k vaší rozpravě o zatížení vnitřnínohy. Nejstabilnější a nejbezpečnější zatížení lyží při carvingu je 50/50. Pokud najedu na ledovou plotnu,lyže se posmeknou obě najednou, já popojedu bokem o 0,5- 1m, lyže se mi zaříznou znovu a já vesele pokračujiv jízdě. Takto jedu oblouky, které musím na 100% projet bez pádu, ostatní jezdím s vyšším zatížením vnitřnílyže. Nebezpečí přepadnutí dovnitř oblouku, jak píše Jára, rozhodně nehrozí. Může dojít jedině k podsmeknutívnitřní lyže, což většinou končí pádem, ale to začínajícímu carverovi rozhodně nehrozí, protože jeho náklon jeminimální a zkušený má oči, aby led včas poznal. Při běžném carvingu s hůlkami samozřejmě nejedeme jen povnitřní lyži, ale čím více ji zatížíme tím jsou oblouky příjemnější a dynamičtější. Carvingový začátečník,který zatím jezdil jen po vnější lyži, i když se bude snažit o co nejvyšší zatížení vnitřní lyže, se přes 60%stejně nedostane. Proto zatížení vnitřní lyže od počátku nemůže být v žádném případě nebezpečné. Zatíženívnitřní lyže brání také nechtěnému přejití do smyku u začátečníka. Vše co jsem zde napsal platí pro obyčejnýcarving s hůlkami, při běžných sjezdovkových rychlostech.Carvingovým začátečníkem myslím běžného lyžaře, kterýpřechází z rovných lyží na vykrojené klasickou metodou (nikoli dle Dana). Učit carovat po vnější lyži s tím,že časem přejde na vnitřní mi přijde lehce Cimrmanovské.
Autor: Mirek

Povinná je pouze kolonka Jméno. Ostatní kolonky jsou nepovinné - vyplň (vyznač) jen co chceš
Předmět (komu)
Text
Jméno *
E-mail
Web, firma, oddíl ...
Kopie tvé odpovědi bude zaslána emailem autorovi příspěvku
Zadejte číslici 5 (ochrana proti nevyžádané poště)
Kopie odpovědí mi zasílejte na výše uvedený email         
     Přidat  k oblíbeným položkám        Poslat  emailem odkaz na tuto stránku